Szybki prosty Mazurek z masą z krówek - pięć przemian

 Tuż przed Wielkanocą - piekę zwykle jeden mazurek i dekoruję jajka.
Dla zachowania tradycji.. bo barszcze i mięsa nie mają sensu - święta spędzamy u rodziców :)

Dziś byłam roztargniona - efekt = musiałam ratować ciasto dodatkową mąką razową bo innej już nie miałam
wyszedł więc taki przepis:

k - 200 g mąki pszennej jasnej
g - szczypta kurkumy
sł - 75g cukru pudru, 125g masła
siekamy masło, mieszamy
3 całe jajka (miały być żółtka ale mi się wbiły całe :(
o - szczypta imbiru i kardamonu w proszku
sn - szczypta soli
k - tyle mąki orkiszowej razowej ile trzeba żeby ciasto zaczęło być ciastem i nie kleiło się nadmiernie, by można je było wyrobić,
i rozwałkować na placek , a potem włożyć do formy

piec 180 - 200 stopni, ok 20 minut, ale naprawdę to tak żeby się zrobił upieczony na złoty kolor
a nie przypalił

potem nakładamy masę krówkową --
 czyli ćwierć kilo ciągnących krówek z odrobiną mleka koziego - rozpuścić w garnku i zalać upieczone ciasto

ozdobić orzechami włoskimi, wiórkami kokosowymi, sezamem, rodzynkami





Komentarze

Popularne posty