Pstrąg nadziewany pięć przemian




pstrąg nadziewany

dziś na kolację mieliśmy faszerowanego pstrąga..
miała być zupa rybna, ale oglądaliśmy moją starą Księgę ziół i ot... inspiracja
przepis 5 przemian
słodkie - olej plus masło
ostre - dwie cebule, czosnek pokrojone drobno
podsmażamy na patelni
myjemy wypatroszone rybki 2 lub 3
w misce mieszamy
kwaśne - okruchy pszennego chleba, sok z niecałej pół cytryny, posiekaną natkę kolendry i pietruszki
gorzkie - odrobina kurkumy i tymianku
sł - dodajemy usmażoną cebulę z czosnkiem
o - dodajemy pieprzu , chilli czy pieprzu cayenne, sporo tak by zrównoważyć kwaśność
proporcje dowolne, tak by wszystkiego było po równo, nie za dużo soku z cytryny bo zioła stają się kwaśne i nadzienie może być zbyt kwaśne
nadziewamy rybki, zawijamy w folię, pieczemy na 250stopni 15 minut, potem odwijamy od góry i pieczemy jeszcze kilka minut żeby się przypiekło od góry , można naciąć rybkę
w drugim naczyniu żaroodpornym robimy pieczone bataty - kroi się batata w drobne kawałki, można wymieszać z sosem w misce gdzie robiliśmy nadzienie, dodać oliwy
dodatki - mizeria, pomidorki
NIEBO W GĘBIE :)

Komentarze

Popularne posty