Konfitury z dyni i moreli pięć przemian
Oto przepis na konfitury z dyni/moreli według pięciu przemian :)
składniki:
- dynia jakakolwiek, żółta, pomarańczowa, może być nawet hokkaido.
- morele
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- imbir w proszku albo chilli
- kurkuma
- cukier trzcinowy
- cytryna
- pieprz czarny
- sól
Wszystkie składniki, które ja stosuję sa bio, czyli bez chemii, od znajomych z ogrodu, a przyprawy są z Podlasia :)
procedura:
Kroimy na małe kawałki - ok 2,3 cm , dynię ,
Usuwamy pestki z moreli , dzieląc na połówki
smak słodki -- wrzucamy owoce do dużego gara, mozna na dno nalać odrobinę wody, Jak się trochę poddusi i zmiękną owoce, dodajemy szczyptę, albo do smaku - cynamonu
smak ostry - dodajemy szczyptę imbiru lub chilli, gałki muszkatołowej
smak słony - szczypta soli jakiejś dobrej , np kłodawskiej
smak kwaśny - odrobina soky z cytryny - wcisnąć po prostu kilka kropel
smak gorzki - szczypta kurkumy
smak słodki - cukier trzcinowy (1/2 ilości owoców, albo do smaku - klasycznie tak jak się robi konfitury... Można wtedy dodać też trochę żelatyny. Ja wsypuję "na oko" , jedną łyżeczkę na wielki gar konfitur
smak ostry - odrobina pieprzu czarnego
Komentarze
Prześlij komentarz